Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nurettin Şahinli

ÜLSER-KOLİT GİBİ HASTALIĞI OLANLAR ORUÇ TUTMASIN!

Her yıl bir farklı heyecan ile beklenen, her eve bolluk, bereket getiren ve kalpleri huzurla dolduran ramazan ayı, bu yılda dilerim ki, evsiz bakıma muhtaç çocukların gülmesine ve karınlarının doymasına vesile olacak bir ay olur.

Bu mübarek ayda hangi rahatsızlıkları olanlar oruç tutmamalıdır? RAMAZAN AYINDA DİKKAT!  REFLÜ, GASTRİT, MİDE ÜLSERİ, HAZIMSIZLIK, KABIZLIK VE İSHAL, ÜLSERATİF KOLİT, CROHN HASTALIĞI, PANKREAS İLTİHABI VE BU GİBİ MİDE RAHATSIZLIKLARI OLANLAR ORUÇ TUTMAMALIDIR.

Özellikle midesinde ülser olanlar bu tavsiyeleri dikkatlice dinlemelidirler! Halk arasında çokça duyulan ve ne yazık ki hemen hemen gencinden yaşlısına birçok kişide görülmekte olan ülser Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında tahriş ve aşınma sonucunda mide iç kısmında oluşan yaralardır.

Mide ülseri tedavisinde mide asit seviyesinin yükselip azalmasına bağlı olarak sürekli yaralar büyür ya da düzelme eğiliminde küçülür. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Her kişide farklı sonuçlar verebildiği gibi çoğunlukla kişiye günlük yaşantısında beslenmesine dikkat etmediği taktirde ağrılı ve acı dolu bir gün geçirtebilir.

Bu nedenle uzun süreli aç kalmak midenin alması gereken günlük enerjisinin su, protein, karbonhidrat ve yağ asitlerinden gelen kaynakları verilmez ve yoksun bırakılırsa yaralar midedeki asit seviyesinin yükselmesine ve ardından yaraların daha da büyümesine imkan sağlayarak durumu olumsuz hale getirecektir. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bünyede farklılık göstermektedir fakat bazı insanlarda aşırı üretim gerçekleşir. Lakin uzun süreli aç kalmak sigara ve alkol tüketimi de mide asit seviyesinin artmasına neden olur.

Düzensiz şekilde beslenmesi olanlar, uyku düzeni bozuk ve yetersiz olanlar, aşırı ilaç tüketenler, karaciğer yetmezliği gibi durumlarda da ülser gözlemlenebilir. Aşırı sinirlilik ve stres, mide ülserinin tetikleyicisi ve tedavide kesinlikle olumsuzluk yaratacak bir etkendir. Bu sebeple kişiler kesinlikle kendilerini stresten uzak tutmalıdır. (Bu son kelimeyi yazarken içimden şu sözleri geçirdim: Yahu bunu yazıyorum lakin strese kim yakın olmak istesin. Allah sonumuzu mutlu eylesin.)

Reflü Hastalığı (Gastroözofageal Reflü),

Gastrit,

Mide ülseri (Gastrik Ülser),

Hazımsızlık (Dispepsi),

Kabızlık ve ishal,

Ülseratif kolit

Crohn hastalığı,

Pankreas iltihabı (Pankreatit) ve bu gibi mide hastalıkları olan bireyler beslenmelerinde ve yaşantılarında değişiklik yapmaları gerekmektedir.

  • Öncelikle ilk yapılması gereken şey düzenli uykuya kişilerin kendini alıştırması gerekmektedir.
  • Günlük alınan enerjinin altında ya da üstünde tüketim yapmamalı bununla birlikte Dengeli dağılım dediğimiz CHO (karbonhidrat), Protein ve yağ alımını ihtiyacı doğrultusunda belirlemeli ve tüketmelidir.
  • Ana öğünler ve ara öğünler planlanmalı kişiler 3 saati geçmeyecek şekilde az az sık beslenme modelini benimsemelidirler.
  • Hazır paketlenmiş ürünler ile birlikte yüksek enerji içeren draje veya şekerlemelerden kaçınılmalı özellikle şeker ve şekerli besinlerin tüketiminden kaçınmalıdırlar.
  • Doku onarımı ve yapımı için proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
  • Bitkisel sıvı yağların olumlu etkileri vardır.
  • Günlük besinlerle gelen sodyum alımı yeterli olacağından yemeklerde ek tuz yada tuzlanmış tütsülenmiş et veya sakatatlar olmamalıdır. Tuz içerdiği yüksek sodyum minerali bakımından midede bulunan ülseri tahriş edeceğinden azaltılmalıdr.
  • Posa yönünden uygun tüketim mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülser tedavisi için kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir.
  • Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz tavsiye edilmez.
  • Acı, baharatlar ve hardal mide mukozasını olumsuz etkiler. Mide asit salgılarını arttırır ve midede daha fazla harabiyete neden olur.
  • Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler mide salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar. Bu nedenle tüketimi bireye göre ayarlanmalıdır.
  • Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı. Kahve günde 1- 2 fincan, çay ise 3- 4 fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Alkol ve Sigara tüketimi aynı şekilde ülseri olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.
  • Yemekler çok sıcak veya çok soğuk yenmemeli.
  • Yemekler yavaş yenmeli ve çok iyi çiğnenmelidir.

Bu Ramazan ayı inşallah bedenimize zarar vermeden sağlıklı, mutlu, bereketli ve “Umut” dolu geçer. Sağlıklı ve UMUT dolu günler dilerim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç