Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Esra Sevinç

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Sağlıklı beslenme, kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde metabolizmamızı koruma altına alarak daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biridir. Özellikle hastalıklara yakalanmamak, güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, yeterli uyku uyumalı ve stresten uzak durulmalıdır.

Bağışıklık sistemi hücreler, dokular, organlar ve proteinlerden oluşan vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmek ve sağlıklı beslenme önerilerine uymak, özellikle gribal enfeksiyonlarla mücadele ettiğimiz şu günlerde sağlığımızı korumak adına atılacak en önemli adımlardan birisidir.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri yüksek miktarda tüketmek bağışıklık sistemini tek başına güçlendirmez. Bunun yerine sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturmak gerekir. Örneğin vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler tüketirken yeterli protein almamak vücut direncini düşürebilir. Bu nedenle tüm bu besin öğelerinin dengeli bir beslenme planıyla birlikte tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda   aşağıdaki sağlıklı yaşam stratejilerini uygulamak da bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirebilir:

  • Sigara içmemek,
  • Düzenli egzersiz yapmak ve hareketsiz yaşam tarzından uzak durmak,
  • Sağlıklı kiloyu korumak ve bunun için gerektiğinde uzman yardımı almak,
  • Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak,
  • Yeterince uyumak,
  • Stresi en aza indirmek,
  • Doğru el yıkama ve ağız hijyeni uygulamak,
  • Bol sıvı tüketmek.

Bağışıklığı Güçlendiren Vitamin Ve Mineraller

Dengeli beslenmenin bir parçası olan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar. Özellikle C vitamini enfeksiyonlara karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller ile ıspanak, kırmızı biber, maydanoz, Brüksel lahanası gibi sebzeler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Omega 3 yağ asitleri, E vitamini, A vitamini, D vitamini, B vitaminleri, probiyotikler, selenyum, çinko ve demir gibi mineraller de bağışıklığı güçlendirmede önemli bir role sahiptir.

Probiyotik Desteği Önemli

Probiyotik bakteriler vücudumuzu zararlı bakterilerden korur, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve bağışıklığı güçlendirirler. Özellikle mevsim geçişlerinde ve vücut direncinin kırıldığı kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik içeren besinlerin tüketilmesi önem kazanmaktadır. Probiyotikler, fermente süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunur. Yoğurt, kefir ve lahana turşusu, diyetinize kolayca ekleyebileceğiniz probiyotik kaynaklarındandır. Aynı zamanda “takviye” (toz ve tablet) olarak da kullanılabilir.

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Sağlıklı beslenme kurallarına ilaveten aşağıdaki besinleri de dengeli bir şekilde tüketmek bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır:

  • Süt ürünleri (Kalsiyumdan zengin besinler)
  • Yoğurt, kefir (Probiyotik içeren besinler)
  • Havuç, brokoli, ıspanak, kırmızı biber (A vitamininden zengin besinler)
  • Turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber (C vitamininden zengin besinler)
  • Yeşil yapraklı sebzeler (Demirden zengin besinler)
  • Sarımsak (Güçlü bir antioksidan)
  • Deniz ürünleri (Omega 3 değeri yüksek besinler)
  • Zencefil (Antiinflamatuar)
  • Yeşil çay (Antioksidan)
  • Badem, çekirdek, ceviz ve fındık (Besin değeri yüksek yağlı tohumlar)
  • Bakliyatlar (Bitkisel protein kaynakları)

Hangi besinlerden uzak durmalıyız?

 Aşağıdaki gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ya da az miktarda tüketmeye özen göstermek de güçlü bağışıklık sistemi için önemlidir.

  • Rafine şeker içeren yiyecekler
  • Trans yağlar (kızartmalar, fast-food, hazır pasta vb.),
  • İşlenmiş paketli gıdalar (çikolata, cips gibi paketli atıştırmalıklar),
  • Alkollü ve şekerli içecekler
  • İşlenmiş etler (salam, sosis vb.)

Dyt. Esra Sevinç – Beslenme ve Diyet Uzmanı

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç