Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜMRANİYE’NİN 2022 YILI BÜTÇESİ OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ..

Geçtiğimiz hafta Ekim ayı

Geçtiğimiz hafta Ekim ayı oturumlarını tamamlayan Ümraniye Belediye Meclisi, 2022 Yılı Performans Programı ve bütçesini, CHP’nin ret oylarına karşılık AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin evet oylarıyla 850 milyon TL olarak kabul etti. Muhalefetin hedeflerle gerçekleşenlerin uyuşmadığı iddiasıyla karşı çıktığı bütçe hakkında sunum yapan Başkan İsmet Yıldırım, “100 milyon lira yetki almamıza rağmen 2 yıldır tek kuruş borçlanma yapmadık” dedi.

Ümraniye Belediyesi’nin 2022 yılı Bütçe ve Performans programının görüşüldüğü belediye meclisi Ekim ayı toplantısı, Ümraniye Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Mucip Kopuz başkanlığında gerçekleştirildi. Adalar’da yaşanan İBB ile TÜGVA arasındaki tahliye krizi tartışmaları ile başlayan toplantıda CHP’li Av. Filiz Öztürk Çelik’in konuya ilişkin açıklamalarına yanıt Ak Parti’li Eyüp Erkovan’dan geldi.

Her iki tarafın da haklı olduğunu ısrarla anlatmaya çalıştığı tartışmalara CHP Grup Başkanvekili Ali Kılıç da katılarak, “Sizler bu ülkede artık kiracısınız ve gidicisiniz ama böyle zorluk çıkarıyorsunuz” demesi üzerine Ak Parti Grup Başkanvekili Muharrem Balık, “Ak Parti bu milletin kurduğu bir partidir ve milletin ta kendisidir. Ülkemizi Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştıran Ak Parti, dış güçlerin sizi kullanmasına boyun eğmeyecektir” sözleriyle yanıt verdi.

Tartışmaların ardından gündem maddelerine geçildi ve Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Ümraniye Belediyesi’nin Performans Programı ve Bütçe ile ilgili detaylı bir sunum yaptı. 100 milyon lira yetki aldıkları halde iki yıldır tek kuruş borçlanma yapmadıklarını söyleyen Başkan Yıldırım, dolayısı ile faiz giderlerinin de olmadığını kaydetti. Yeni yıla ilişkin yatırım programını tek tek anlatan Başkan Yıldırım, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür, sanat, spor ve altyapı çalışmalarına ilişkin plan ve projeleri meclise sundu.

Bütçenin bir önceki yıla oranla %29,9 artış gösterdiğine değinerek konuşmaya başlayan Başkan Yıldırım, “2022 yılı; inşallah Türkiye için, Ümraniye için iyi bir yıl olur. Hepimiz aynı toprağın insanıyız. Ülkemiz için hep birlikte çok çalışmalıyız. Ümraniye’mizi daha yaşanılabilir ve daha tercih edilebilir bir ilçe yapmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Yıldırım, kentsel gelişim, toplumsal gelişim ve kurumsal gelişim olarak üç odaklı alan ve kapsam belirlediklerini kaydetti. Yıldırım, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü, yeni kültür merkezleri ve kütüphaneler, Trabzonpark ve Osman Gazi Millet Bahçesi, 11 yeni okul, sergi ve fuar alanı, Hakimbaşı Spor Köyü, Kurban Satış ve Kesim Alanı, taksi durakları, gölet park, cami ve Kazım Karabekir Cemevi gibi yeni yılda yapımı tamamlanacak hizmet ve yatırımları özetledi. Başkan Yıldırım’ın sunumunun ardından, 2022 Yılı Mali Bütçesi görüşülerek ele alındı. Meclise sunulan gelir ve gider bütçesi 850 milyon lira olarak belirlendi.

2022 yılı performans programı üzerine söz alan CHP Meclis Üyesi Sacit Terzi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yol da hedeflerin tutmasının mümkün olmadığını gördüklerini ifade etti. “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da aynı hata ve yanlışlıkları yapıyorsunuz” diyen Terzi, “Hedef, kaynak ve öngörüler birbirini tutmuyor. Neraden bakarsanız bakın sıkıntı var. 2021’da hedeflerin gerisinde kalınmış. Geçen sene de aynı uyarıları yapmıştık ve zaman bizi haklı çıkardı. Geçtiğimiz döneme baktığımızda bu yılın sonunda da hedeflere ulaşamayacağınızı maalesef yine göreceğiz. Çünkü verilen rakamların ciddiyetten uzak olduğunu görmekteyiz. CHP olarak bu programa hayır oyu vereceğiz” dedi.

Yine CHP Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten de yaptığı değerlendirmede, gayrimenkul satışı ile bütçeye önemli bir gelir kalemi sağlanmaya çalışılmasını eleştirdi. Gayrimenkullerimizi satarak denk bütçe yazıyoruz” diyen CHP’li Üreten, belediyeye ait yerlerin vatandaşa hizmet alanı olarak değerlendirmek yerine plan tadilatları ile satılmasının yanlış olduğunu kaydetti. Üreten, “Onca eğitim alanı ve okul ihtiyacı var, bu mecliste defalarca teklifler verdik ama yerlerimiz plan tadilatları ile ticari alan yapılıp satılıyor. Mahallelerin gereksinimleri dikkate alınmıyor” şeklinde konuştu.

CHP Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Üyesi Şenol Berk de 2022 yılı tahmini bütçe hakkında söz alarak, “2021 yılı bütçesi yapılırken 2022 yılı tahmini bütçe 686.700.000 olarak tahmin ediliyor. Söz konusu ne değişti de şimdi %30 artışla 850.000.000 milyona çıkarılıyor. Yine bütçenin %50’sini vergi gelirleri oluşturuyor. Söz konusu 2022 yılı bütçesine geldiğimizde bütçenin gelir toplamının yani 850 milyonun yarısını vergi gelirleri oluşturduğundan 425 milyonun %65 276 milyon yapar 149 milyon vergilerden tahsil edilemeyeceği kanısındayım. Sormak isterim yatırım ve hizmet etmek için bütçenin gider kalemlerini gerçekleştiremediğiniz zaman ne yapmayı düşünüyorsunuz. Bunun iki yolu var ya borçlanarak taahhüdü yerine getireceksiniz ya da yatırımları gerçekleştiremeyeceksiniz. Bütçenin gider kalemlerine baktığımız zaman 2021 yılı bütçesi yapılırken 2022 yılı gider kalemlerinde tahmin edilen rakamların çok çok üstüne çıkılarak korkunç rakamlarla karşılaşmaktayız. Oysaki sayın belediye başkanımız yatırımların büyük bir bölümünün bakanlıklar ve sponsor aracılığı ile yaptırdığını söylemekte. Yatırımların büyük bir bölümünü bakanlıklar ve sponsor aracılığı ile inşa ediliyorsa bütçeyi nasıl kullandığınızı anlamış değilim. Belediyemiz maalesef hak ettiği şekilde yönetilemiyor. Tabiri caizse freni patlamış bir kamyon misali yokuş aşağı son sürat yol alıyor. Temennim yine aynı süratle yapılan yanlışlardan dönülmesidir” dedi.

Gündemin 3. maddesi ile ilgili ücret tarifeleri hakkında da söz alan CHP’li Şenol Berk, millet bahçesi ve sosyal tesislerdeki fiyatlarla ilgili ücret tarifelerinin aşırı derecede yüksek olduğu ve soğanın bile 7 liraya satıldığı millet bahçesinin adeta sosyete bahçesine çevrildiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Kılıç da bütçe ve performans programı üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bütçenin hazırlanmasında meclis üyelerinin katkı sunduğu ifade edildi lakin bizler üvey evlat mıyız ki bir dahlimiz olmadı. Böyle bir şey varsa bizim niye haberimiz olmadı. Artı veya eksi elbette bizler de katkı sunmak isteriz sonuçta bu Ümraniye halkının bütçesi” dedi. Ümraniye Belediyesi ile İBB’nin karşılaştırılmasının anlamsız olduğunu kaydeden Kılıç, “Sonuçta bizim eleştirilerimizi dinleyen, kayda alan yok” dedi. Ümraniye’de yapılacak kültür merkezleri, 11 tane okul ve kütüphanelerin değerli olduğunu ifade eden Kılıç, doğru işlere destek vereceklerini söyledi. Kendilerinin okul ihtiyacı ile ilgili önergelerinin dikkate alınmasına teşekkür eden Kılıç, “Kim hizmete önayak ve yardımcı oluyorsa teşekkür ederiz” dedi. Taksi durakları, kurban satış yeri gibi hizmet planlarını da değerlendiren Kılıç, kağıt toplayıcılarıyla ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Trabzonpark ve Osmangazi projelerini 3. defa dinlediklerini söyleyen Ali Kılıç, “Olsun en azından meclise bir hatırlatma yapılması da güzel” dedi. Spor Köyü Projesi’nin de güzel bir yatırım olacağını söyleyen Kılıç, “Tasarım ve düşünce çok güzel ama bu iş bizim mi bakanlığın mı kimin belli değil. Bu işin bütçesi bile bizim bu bütçede yok” dedi. Kılıç, ilçeye yapılacak cami ve cemevi projeleri için de teşekkür etti. Kılıç, Hekimbaşı Av Köşkü’nde önceki başkan dönemi de dahil 2-3 defa onarım yapıldığını, iki yılda bir restore edildiğini ve her seferinde 10-15 milyon lira harcanmasını eleştirdi.

Uzun süren görüşmelerin ardından yapılan oylamada ise, Ümraniye Belediyesi 2022 bütçesi CHP’li üyeleri 10 ret oyuna karşın, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edildi.

Reklamı Geç