Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AK PARTİ; “YAPAMIYORSUNUZ”, CHP; “YAPIYORUZ, YAPACAĞIZ…”

Çekmeköy Belediye Meclisi’nde İBB

Çekmeköy Belediye Meclisi’nde İBB tarafından yapımı durdurulan Yenidoğan ve Taşdelen metro hatlarının tartışması yaşandı. Ak Parti, yurt dışından alınan kredilerde bu hatların yapımının olduğunu söylerken; CHP, yolcu yoğunluğu yetersizliği nedeniyle Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmadığı için bu hatların yapımına kredi alınamadığını savundu. CHP grubu, İBB Başkanı İmamoğlu’nun da söylediği gibi hattın uzatılarak istenilen yolcu yoğunluğunun yakalanacağını ve bu sayede yatırım programına girerek kredinin alınacağını ve hattın tamamlanacağını ifade etti.

Çekmeköy Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumunu Meclis 1. Başkanvekili Şenol Alan yönetiminde Taşdelen Turgut Özal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Büyükşehir tarafından şaftı doldurulan Sancaktepe’deki Yenidoğan-Emek Metro hattı ve Taşdelen hatları ile ilgili tartışmaların damgasını vurduğu meclis toplantısında iktidar ve muhalefet üyeleri karşı karşıya geldi. Ana gündeme geçmeden söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Fatih Sırmacı, geçtiğimiz günlerde Nişantaşı’nda bir parkta oturan akademisyen Neşe Nur Akkaya ve kız arkadaşına başörtülü oldukları için yapılan çirkin saldırıyı kınayarak konuşmasına başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat doldurularak çalışmaları durdurulan Sancaktepe’deki Yenidoğan Emek Metro Hattı ile Taşdelen metrosunun bu şekilde olmasının herkeste hayal kırıklığı yarattığını kaydeden Ak Parti Grup Başkanvekili Fatih Sırmacı, “Büyükşehir yönetimine soruyoruz; bu metro hattını hafriyatla doldurarak kapatma işi, yeni bir hafriyat döküm sahası stratejisi midir? Bir önceki dönem kendi öz kaynaklarımızla başlattığımız bu metro hattı inşaatını, seçimden önce ‘İstanbul’un kaynakları İstanbul’a yeter.’ diyerek yola çıkıp, 2020 mali yılında 6 milyar 800 milyon öz kaynak getireceğinizi vadedip sadece 2 milyar 800 milyonunu gerçekleştirerek sınıfta kaldığınız öz kaynak yetersizliğinizden mi kapattınız? Yenidoğan ve Taşdelen halkı elbette bu durumu kendilerine reva görenleri sandıkta unutmayacaktır” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik metro eleştirilerine yanıt CHP Grup Başkanvekili Ünal Bellek’ten geldi. Ekranlardan konuşulanlarla masa altında yapılanların aynı olmadığını ifade eden Bellek, başörtüsü yüzünden yapılan her türlü saldırıyı kendilerinin de kınadığını söyledi ve “Keşke İYİ Parti Lideri Meral Akşener ile şehit cenazesinde linç girişimine uğrayan CHP Liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılanları da kınasaydınız” dedi.

Metro konusuna değinen CHP’li Bellek, “Tıpkı 26 Haziran’da yapımına başlayacağınızı söylediğiniz Kanalistanbul’un henüz ortada olmayan ihalesi gibi bu metro olayında da işe başladıktan sonra kısım kısım arkadan ilave ihaleler yapmışsınız. Kanunu hep arkadan dolanıyorsunuz. Rahmetli Kadir topbaş başkan görevden alındıktan sonra işbaşına gelen Mevlüt Uysal başkan tarafından 10 metro projesi neden durduruldu? Yine dönemde Sayın Ekrem İmamoğlu başkanımız göreve gelir gelmez sizin her türlü engellemelerle yurt içinden kredi bulma sorununu da aşarak yurt dışından bulduğu kredilerle bu 10 metro hattının yapımını yeniden başlattı. Bir kişinin talimatı ile yurt içinden bankalar kredi vermezken yurt dışından bulunan kredileri Vakıflar Bankası’ndan bir de haciz ederek el koydunuz” dedi.

Bellek şunları söyledi: “Sancaktepe Metro İstasyonu’nda Yenidoğan Emek Metro hattı yapımı için 4 yıldır açıkta bekleyen bir bir şaft ve bu kuyu artık ömrünü tamamlamak üzere ve çevre güvenliği açısından tehdit oluşturuyor. Kaldı ki Yenidoğan hattı için yeterli yolcu yoğunluğu olmaz denilerek Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmama durumu var ve hal böyle olunca da yurtdışından bu hattın yapımı için kredi alınamıyor. Ekrem İmamoğlu başkanımız önceki gün bölgeye geldi. Ahmet Poyraz başkanımızın da olduğu toplantılar yaptı. Gerekirse hattın uzatılarak istenen yolcu kapasitesinin yakalanacağını ve bu durumda yatırım programına alınarak kredi bulunmasının sağlanacağını söyledi. Bu metro hatları yapılacak. Manüplasyon yapılıyor, kamuoyu yanlış yönlendiriliyor.  Biz o yatırımlardan vazgeçmiş değiliz. Dünyada şu anda aynı anda 10 metro hattı çalışması devam eden tem ülke Türkiye ve İstanbul şehrimiz. Sizin durdurduğunuz metroları her türlü zorluğa rağmen imkan oluşturarak yeniden başlatan biziz. Sancaktepe metrosunun yolcu yoğunluğu olan kısımları önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde tamamlanacak ve hizmete açılacak.”

CHP Grup Başkanvekili Bellek’e yanıt veren Ak Parti Meclis Üyesi Şahmettin Yüksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB Başkanı İmamoğlu’nu değil İstanbul halkını dikkate alarak söz söylediğini kaydetti. Büyükşehirde verdikleri önergelerde de defalarca dile getirdikleri gibi metro hatlarının öz sermaye ile 2017 yılında ihale edildiğini ifade eden Yüksel, “Metro için yurt dışından alınan 110 milyon Euro kredi içinde Taşdelen hattının yapımı var. Şimdi 2.3 milyar lira bir bütçeyle yapılacak bir iş hafriyat dökülerek kapatılıyor. 2021 yılında İBB yatırım bütçesinde var. 150 milyar TL bütçe harcanıyor fakat 2.3 milyar TL bu hat için kullanılamıyor. İBB’ye verdiğimiz borçlanma yetkileriyle büyükşehir artık borçlanamaz duruma gelmiş. Aynı anda 10 tane metro hattı rahmetli Kadir Topbaş ağbimizin pankartlarında yazan slogandı. Algı ile İstanbul’u yönetemezsiniz. İş yapın. Parayı bulduğunuz zaman o hafriyatı 15 günde geri çıkaracağınızı söylüyorsunuz. Yapmayın o zamana kadar toprak altında kalan onca yatırım çürür gider. İBB bütçesini nasıl yönettiğinizi görüyoruz. Bakın Palamutderesi Projesi orda atıl halde ve umarım tak bir yavrumuzun başına bir kaza-bela gelmez orada” şeklinde konuştu.

CHP’nin Çekmeköy ve İBB meclis Üyesi Murat Cirav da yaptığı konuşmasında önümüzdeki meclis toplantısında büyükşehirden tüm bilgi, belge ve dökümanları derleyerek Çekmeköy kamuoyunun bilgisine sunacağını ifade etti.

İYİ Parti’li Çekmeköy ve İBB Meclis Üyesi Bora Kılıç da konuya dahil olarak; “Başından beri olduğu gibi aynı şeyleri söylemeye devam edeceğiz. Çekmeköy’ün hayrına ve yararına olan her işte varız. Biz nasıl ki Sayın Ahmet Poyraz’ı başkanımız olarak kabul edip makamına saygı duyuyorsak, sizler de İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun makamına saygı duyup kabulleneceksiniz. 31 Mart’ta kabullenmediniz ama ne oldu bu halk 7 Haziran’da gereğini daha fazlasıyla tekrar yaptı. Sonuçta hepsi sandıktan halkın oyu ve millet iradesi ile çıkıyor. Şimdi gelelim metro hizmetine. İBB Başkanımız Sayın İmamoğlu da bizler de defaatle söylüyoruz. Bu hatlar yapılacak ve halkımızın hizmetine sunulacak. Seyir Tepesi ve Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezleri için de ‘yapamazsınız’ diyordunuz şimdi yapmaya başladığımızı görmek zorunuza gidiyor. 5 sene sonra göreceğiz. Yapılanların hakkını bu halk verecek ve sandıkta yine gereğini yapacak” şeklinde konuştu.

Bu arada yaşanan tartışmalar zaman zaman meclis oturumunun gerilmesine neden oldu. Ak Parti Meclis Üyesi Emrullah Gür ile CHP Meclis Üyesi Özgür Kip ve yine Ak Parti Meclis Üyesi Hamza Çoban arasında zaman zaman sözlü atışmalar yaşandı. Ak Parti’li Hamza Çoban, meclis salonunu terk edip bir süre sonra geri döndü.

Meclis sonunda ise ana gündem maddelerine geçildi. 5 maddelik gündem arasında; Destek Hizmetler Müdürlüğünün 28.05.2021 tarihli ve E-497 sayılı “Araç Kiralama Hizmet Alımı” konulu teklifinin görüşülmesi, Plan ve Proje Müdürlüğünün 02.06.2021 tarihli ve E-719 sayılı “Alemdağ-Ekşioğlu Mahallesi, Kısmen 525 Parsel ve Bir Kısım Kadastral Boşluğa Ait UİP-915,71 Pin No’lu 1/1000 Ölçekli UİP Plan Değişikliği İtirazı” konulu teklifinin görüşülmesi, Plan ve Proje Müdürlüğünün 02.06.2021 tarihli ve E-722 sayılı “Reşadiye Köyü Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği” konulu teklifinin görüşülmesi, Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 02.06.2021 tarihli ve E-553 sayılı “Reşadiye Mahallesi 154 Parsel, Sırapınar Mahallesi 357 Parsel, Hüseyinli Mahallesi 508 Parsellere Ait 6360 Sayılı Yasa Gereği Parsel Devri İşlemleri” konulu teklifinin görüşülmesi, Strateji Geliştirme Müdürlüğünün 03.06.2021 tarihli ve E-164 sayılı “Kardeş Şehir Ortak Park Projesi” konulu teklifinin görüşülmesi gibi konular vardı.

Maddeler oyçokluğu ile geçerken son madde kardeş şehir Edremit’e 1.2 milyon liraya mal olacak çocuk parkı yapılması konusu da tartışmalara neden oldu. CHP Meclis Üyesi Sami Yayla, özellikle pandemi sürecinde ekonomik kriz yaşanırken Çekmeköy kaynaklarının daha verimli kullanılması gerektiğinin altını çizerek; “Hükümet bu yerin çocuk parkı ihtiyacını gidermekten yoksun mu ki Çekmeköy’ün kaynaklarını buralara harcıyorsunuz” dedi. Yine CHP Meclis Üyesi Av. Özgür Kip de, “Bir yandan Çekmeköy halkının hizmetine sunulması gereken arsalarını satacaksınız diğer yandan kardeş şehire 1.2 milyon liraya çocuk parkı yapacaksınız. Bu olmaz” dedi.

Reklamı Geç