Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KURULUŞUNDAN BUGÜNE ‘İMES TARİHİ’ ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLİYOR!

Türk sanayicisinin başarı öyküsü

Türk sanayicisinin başarı öyküsü İMES, kuruluşundan bugüne geçen süreçte yaşanan kalkınma macerasını belgesel ve kitap projeleriyle ölümsüzleştiriyor.

İMES Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi, kuruluşundan bugüne geçen kalkınma hamlesini belgesel ve kitap projeleriyle ölümsüzleştiriyor. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, ülkemizde üretime yönelik sanayi tesisi sayısı pek azdı. Tamirat işleri gayrimüslim vatandaşlarımız tarafında yapılmaktaydı. Bu vatandaşlarımız Haliç’in iki yakasında Tornacı, Frezeci, Dökmeci, Modelci gibi meslek dallarında çok küçük ölçekte sanayi ve tamirat işlerine sahiptiler.

Zamanla Anadolu’dan göç eden birçok insanımız gayri müslim vatandaşlarımızın yanında çırak olarak çalışmaya başladılar ve bazıları belirttiğimiz meslek dallarında başarılı olarak eski han odaları, eski ahşap evlerin altında meydana getirilmeye çalışılan dükkânlar veya merdiven altı tabir edilen gayri sıhhi alanlarda kendi işyerlerini kurmaya başladılar. 1960 planlı kalkınma döneminde bakanlık tarafınca “KOBİ’leri destekleme kararı alınmasıyla birlikte günün şartlarına uygun ve sıhhi işyerlerine sahip olunması fırsatı doğmuştur. Sanayi sitelerine kredi verilmesi de ilk kıvılcımı oluşturmuştur.

Bu teşvikle birlikte çoğunluğu Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Balat, Topçular vb. semtlerde faaliyet gösteren ufak işletmeler; uygun işyerlerine ve bir birlikteliğe sahip olmak amacıyla 1971 yılında İMES Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurmuş, 1976 yılında Sanayi Sitesi’nin temelini atmışlardır. Yıllar geride kaldıkça gelişen ve büyüyen İMES’li firmalar için tarih tekerrür etmiş olur. Haliç’in iki yakası ve Perşembe Pazarı gibi semtlerde 20-30 metrekare iş yerlerinde yolculuklarına başlayan sanayicimizin, aynı 70’li yıllarda olduğu gibi ihtiyaçları tekerrür etmiştir.

İMES’teki dükkanlarına geçtiklerinde büyüme konusunda tedirgin olan sanayicimiz artık İMES’e de sığmıyordu. Süratle büyüyen ve kabına sığmayan firmaların sayısının artması ile birlikte yeni arayışlar içerisine giren İMES, Perşembe Pazarı ve Karaköy ruhunu İMES Dilovası OSB ile tekrar ortaya koyar. Bu ruh, Yalova İMES OSB ve Marmara OSB ile vücut bulmaya devam eder. İMES, belgesel ve kitap projeleriyle bu kalkınma macerasını ölümsüzleştiriyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleriyle birlikte yürütülen kitap projesi ile Türk sanayicisinin başarı öyküsü, İMES’in yolculuğuna tanıklık eden kıymetli büyüklerimizin ifadeleriyle hayat bulacak.

Reklamı Geç