Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YENİDEN AYAĞA KALKAN SANAT VE SANATÇININ ODASI GÜCÜNÜ TAZELEYECEK..

Kuruluşu 1989 yılına dayanan

Kuruluşu 1989 yılına dayanan İstanbul ve Türkiye’nin tek İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, 8 yıl kayyumda atıl halde kaldıktan sonra yeniden ayağa kalktığı Başkan Terlan kaya ile güven tazeleyeceği kongreye hazırlanıyor.

Bünyesinde; Cem Yılmaz’dan Hülya Avşar’a, Sezen Aksu’dan Kenan Doğulu, Nükhet Duru, Alişan, Demet Akalın, Beyazıt Öztürk ve MESAM Başkanı Recep Ergül’e kadar Türkiye’nin bir çok ünlü sanatçısının da yer aldığı İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda kongre heyecanı yaşanıyor. Sanatçıların yanı sıra; sahne, perde, tiyatro, spor salonları, vücut geliştirmeciler, platesçiler ve organizasyon firmaları gibi pek çok sektör temsilcisinin de yer aldığı Oda, 8 yıl kayyum yönetiminde atıl vaziyette kaldıktan sonra Başkan Terlan Kaya ve yönetimi ile adeta altın çağını yaşadı ve yeniden ayağa kalktığı yerden şimdi güven tazelemenin ve gücüne güç katmanın hazırlıklarını yapıyor.

1989 yılında Mehmet Nevzat Ekmekçioğlu tarafından kurulan Oda’nın sektöre büyük hizmetleri geçtiğini kaydeden Başkan Terlan Kaya, göreve talip olduğu yeni dönemde hedef çıtasını daha da yükselttiklerini açıkladı. Oda Kurucusu Mehmet Nevzat Ekmekçioğlu’nun Ayhan Işık’ın filmlerini de çeken ünlü filmci ve sektöre katkıları olan önemli bir değer olduğunu vurgulayan Terlan Kaya, 18 Ocak’ta yapılacak olan kongre öncesi www.yerelgazete.com.tr ye önemli açıklamalarda bulundu.

“Bizim Oda ile yolumuz organizasyon işleri yapan firmamız vesilesiyle kesişti. Ankara’nın unuttuğu, hiç kimsenin bilmediği bir Oda ile tanıştık ilk etapta” diyen Terlan Kaya, “İstanbul ve Türkiye’nin tek İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın atıl vaziyette işlevsiz şekilde durmasına gönlümüz razı gelmedi. Yönetici arkadaşlarımla birlikte görev ve sorumluluk alarak elimizi taşın altına koyduk ve kısa zamanda Oda’mızı düzlüğe çıkarmayı başardık. ‘Başında durmadığınız hiçbir iş sizin değildir’ anlayışıyla çalıştığımız Oda’mızın tüm iç sorunlarını çözdük. Kısa zamanda kuruluş amacına döndürdüğümüz Oda’mızı yeniden işlevsel hale getirdik” dedi.

Oda’nın 800’ün üzerinde faal üye sayısına ulaştığını ifade eden Başkan Terlan Kaya, şunları kaydetti: “Bu gün yüzlerce sanatçımız, sinema, tiyatro v.b, gibi işletmemiz artık sesini duyuracağı veyahut sektöre ilişkin taleplerini yetkililere iletip çözüm bulunmasını isteyeceği bir Odası var artık. Biz göreve gelip Oda’mızı tam rahata kavuşturmuşken malum pandemi süreci patlak verdi ve hayat hiç olmadığı kadar olumsuz yönde sanatı ve sanatçının dünyasını alt-üst etti. Tüm sektörler bir bir kapandı, sanatçılarımız çok zor günler yaşadı ve halen de yaşamaya devam ediyorlar. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Oda’mıza bağlı esnaf ve sanatkarlar üç ay süreyle kapatılacaktı. Zaten zor süreçten geçen esnafımız bu sürece dayanamaz diye düşünerek hemen sektörün önde gelen temsilcileriyle pandemi sürecinde alınması gereken tedbirleri yazarak bağlı bulunduğumuz birlik merkezimiz İSTESOB Başkanımız Faik Yılmaz aracılığıyla bağlı  bulunduğunuz Ticaret Bakanlığı’na ilettik. Bu süreçte basına ilk demeç veren de bizdik.

Ülke genelinde 250’nin üzerinde intihar vakası yaşandı. Anayasa 64’te ‘devlet sanatı ve sanatçıyı korur’ deniyor. İşte bizler bu bilinçle hareketle sektörün sesi olduk ve sanatçılarımızın taleplerini her fırsatta ilgili yerlere duyurduk. Yaptığımız bütün yazışmalar, dilekçeler ve görüşmeler hepsi kayıt altındadır. Bakanlık nezdindeki girişimlerimiz neticesinde 3-5 bin lira maddi destek ve gelir kaybı desteği verilmesine öncü olduk. Tüm yerel yönetimlerle irtibata geçerek her belediyenin kendi ilçesinde sanatı ve sanatçıyı koruması için çalışmalar yapmasını talep ettik. Sektöre sahip çıkın diye hepsine haykırdık. Bu çabalarımız da yer yer olumlu meyvelerini verdi ve gerek büyükşehir olsun gerekse bazı ilçelerimiz olsun bölgelerindeki sanatçıların ekmeğini kazanabileceği organizasyonlar yaptılar. Sanata ve sanatçıya sahip çıkan, zor günde destek olan herkese Oda’mız adına teşekkür ediyorum.

Şimdi tüm varlığı ile ayağa kalkmış, bütün görevlerini yerine getiren ve istediği zaman istediği yerden ses getiren bir Oda’mız var artık. Bu Oda, sanatın, sanatçının ve koskoca bir sektörün birlik, beraberlik ve dayanışma merkezi olmuş vaziyette. 18 Ocak Salı günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde üyelerimizin ve misafirlerimizin katılımı ile Oda’mızın şanına yaraşır şekilde kongremizi yaparak yeni döneme daha güçlü girmeyi hedefliyoruz. Yapacak çok işimiz, planlarımız, projelerimiz ve düşüncelerimiz var. Her şeyden önce sanat ve sanatçının meslek tanımı bile bu ülkede daha yapılmış değil. Haklarımızı istemeyi, istemenin yollarını ve almasını bilmeliyiz. Sanatçılarımıza ve sektör temsilcilerine Oda’larına sahip çıkmaları ve bu çatı altında dayanışmayı büyüterek güçlenmeleri çağrısında bulunuyoruz. Gelin elbirliği ile Oda’mızı daha güçlü kılalım.”

Reklamı Geç