Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YERLİ VE MİLLİ YAPAY KAN İNSAN HAYATI İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI..

‘Yapay Kan’ üzerine yaptığı

‘Yapay Kan’ üzerine yaptığı çalışmalarla dünyaca ünlü Prof. Dr. Adnan Ayhancı, Taşdelen Final Okulu’nda düzenlenen konferansta öğrenci ve öğretmenlere buluştu. ‘Yerli ve Milli’ manada hayati değer taşıyan önemli bir buluşa imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Ayhancı, insan hayatı için son derece önemli olan ‘Yapay Kan’ çalışmaların hiçbir şekilde maddiyatla ölçülemeyeceğini ifade etti.

Türk bilim insanları, laboratuvar koşullarında tamamen yerli yapay kan üretimini gerçekleştirdi. Çekmeköy Taşdelen Final Okulları’nda düzenlenen konferansta öğrenci ve öğretmenlere konuya ilişkin bilgiler veren çalışmanın mimarı Prof. Dr. Adnan Ayhancı, ürettikleri yapay kanı, kan grubuna bakılmaksızın herkese verilebileceğini vurguladı. “Tamamen yerli bir ürün olacağı için, Türkiye’nin belki de ileride oluşabilecek kan ihtiyaçlarını dışarıdan karşılanması zorunluluğunun da önüne geçeceğiz” diyen Ayhancı, “Kan ürünleri çok hayati olduğu kadar çok da tehlikelidir. Birtakım istenmeyen kimyasallar veya biyolojik etmenler eklenebilir. Bu nedenle ülkemizin ihtiyacı olan hemoglobin bazlı kan stokunu kendimizin sağlamsı son derece önemlidir” dedi.

Ürettikleri yapay kanın ani ve acil ihtiyaç olduğu durumlarda kullanılacağını ifade eden Ayhancı, “Hemen verilebilecek bir ürün, kan yerine geçebilecek alyuvar fonksiyonu gösteren bir ürün. Dolayısıyla hayat kurtaracak bir sıvı. Kan bankalarında kan alındıktan sonra bir aydan fazla saklanamaz, hemen bozulur. Oysa yapay kanı ürettikten sonra bir sene saklayabiliyoruz. Özellikle son zamanlardaki AİDS hastalığını ve diğer birtakım kan yoluyla bulaşan hastalıkları düşünürsek, yapay kan ile bunların önüne geçmiş olacağız. Son olarak istediğimiz kadar yapay kanı hızlı ve daha ucuz üretebileceğiz” şeklinde konuştu.

Adnan Ayhancı, ürettikleri yapay kanı, kan grubuna bakılmaksızın herkese verilebileceğini vurguladı. “Tamamen yerli bir ürün olacağı için, Türkiye’nin belki de ilerideoluşabilecek kan ihtiyaçlarını dışarıdan karşılanması zorunluluğunun da önüne geçeceğiz” diyen Ayhancı, “Kan ürünleri çok hayati olduğu kadar çok da tehlikelidir. Birtakım istenmeyen kimyasallar veya biyolojik etmenler eklenebilir. Bu nedenle ülkemizin ihtiyacı olan hemoglobin bazlı kan stokunu kendimizin sağlamsı son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

Konferans hakkında gazetemize değerlendirmede bulunan Çekmeköy Final Okulları Genel Müdürü Süleyman Demirel, “Yapay Kan üzerinde yaptığı çalışmalarla dünyaca ünlü olan hocamız Sayın Prof. Dr. Adnan AYHANCI tarafından yapılan konferans öğrenci, öğretmen ve idarecilerimizin katılımlarıyla büyük bir heyecan içerisinde gerçekleştirildi. Lisemiz Fen Bilimleri Zümresinin ‘Akademi Günleri’ çalışmasının ilk basamağı olan konferansımız; öğrencilerimiz açısından akademik yaşamın temellerini atmayı amaçlıyor. ‘Milli ve Yerli’ çalışmaların ülkemiz geleceği açısından öneminin vurgulandığı konferansın, geleceğin teminatı olan gençlere yol göstermesini ümit ediyoruz” dedi.

Reklamı Geç