Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜNAL BELLEK: “YENİLEMEKTEN BAŞKA ÇARE DE ZAMAN DA YOK…”

Fay hattına mesafesi, sağlam

Fay hattına mesafesi, sağlam zemini ve yeni yapı stoku açısından İstanbul’un en avantajlı ilçelerinden Çekmeköy’ün deprem güvenliği konusundaki derdi 2.000 yılı öncesi yapılmış kooperatif siteleri. Mecliste muhalefetin önergesi ile gündeme gelen konu hakkında harekete geçen belediye yetkilileri, site yöneticileri ile toplantılar başlattı. Konunun uzman isimlerinden CHP Meclis Üyesi, Grup Başkanvekili ve Harita Mühendisi Ünal Bellek, gazetemize yaptığı açıklamada; “Bu sitelerin yenilenmesinden başka çare yok. Zaman hiç yok” dedi.  

Kentsel dönüşümünü özel sektör eliyle büyük oranda tamamlayan, sağlam zemini ve yeni konut konut stoku ile depreme dayanıklılık noktasında İstanbul’un en avantajlı ilçelerinden Çekmeköy’ün bu alandaki en önemli problemi kooperatif siteleri. Özellikle 2000 öncesi yapılan ve her biri ortalama 250 daireden oluşan 38 adet site, deprem güvenliği noktasında büyük tehlike oluşturuyor. Çekmeköy Belediye Meclisi Mart ayı oturumunda CHP grubunun yazılı önergesi ile gündeme gelen siteler konusunda harekete geçen Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, geçtiğimiz günlerde site yöneticileri ile geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirerek riskli yapıların hak kaybı olmadan yerinde dönüşümünü sağlayacak yeni imar plan notuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Site yöneticilerinin yanı sıra site sakinlerinin de bilgilendirilmesi için Mart ayının son haftasından itibaren tüm sitelerde her gün toplantılar yapılacak.

Biz de www.yerelgazete.com.tr olarak; Çekmeköy’deki kooperatif sitelerinin yapım aşamasını iyi bilen konunun uzmanı Harita Mühendisi ve CHP Meclis Üyesi, Grup Başkanvekili Ünal Bellek ile meselenin ayrıntılarını konuştuk. 2000 öncesi yapılmış, 38 adet kooperatif sitesinin yaklaşık 9.500 daire ile 28.500 nüfusu barındırdığını anlatan Ünal Bellek, “Bu da Çekmeköy nüfusunun yüzde 10’una tekabül eder. Bu sitelerin her biri yapıldığı günün şartlarına göre inşa edildi. O zamanlar henüz 99 depremi yaşanmamış dolayısı ile hazır beton sistemi yok, düz demir, radye temel bilinmiyor, betondaki çimento oranı belli değil, Adapazarı kumu çok pahalı olduğu için çoğunlukla deniz kabuklarının yoğun olduğu deniz kumu kullanılıyor ve su sıkıntısı nedeniyle doğru-dürüst beton sulaması bile tam anlamıyla yapılamıyordu. Sonuçta bu yapılar bugün deprem güvenliği hususunda büyük sorun ve sıkıntı teşkil ediyor” dedi.

Belediye Meclisi’nde CHP grubu olarak deprem güvenliği hususunda 2000 yılı öncesi yapılmış ilçedeki 14 bin adet binanın hızlı tarama yöntemiyle elden geçirilmesi için önerge verdiklerini kaydeden Bellek, “Bu tarama çalışmasını İstanbul Büyükşehir Belediyemiz yapıyor lakin yoğunluktan dolayı zaman kaybetmemek için ilçemizde de benzer bir çalışma yapılması için bu önergemizi verdik ve kooperatif sitelerine özellikle dikkat çektik. Sonucun ne çıkacağı üç aşağı beş yukarı belli. Siyasi yetkinliğim ve mesleki kimliğimin çok daha ötesinde sorumlu bir vatandaş bilinciyle çağrıda bulunuyorum: tüm gerçeklerin tam olarak görülmesi ve tespitlerin yapılması için bu yapı güvenliği taramalarının acilen yapılması gerekiyor. Mecliste oybirliği ile geçirdiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 6306 Sayılı kanun kapsamında afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi için alınacak 25 milyon liranın bu iş için kullanılması gerektiğini de önerdik” şeklinde konuştu.

Depreme karşı güvenli olmayan yapıların kentsel dönüşüm kapmasında yenilenmesinin şart olduğunu söyleyen Bellek, “Bu sorunun tedavisi yenileme. Başka çaresi yok. Bunun için de her türlü yasal düzenlemeler yapılmalı, vatandaş ve idare işbirliği içinde hareket edilmeli. Kamu idaresi, il ve ilçe belediyesi, bakanlık, TOKİ, KİPTAŞ herkes taşın altına elini koymalı. Konunun tüm paydaşları birlikte hareket edilmeli. Örneğin belediyede kooperatif site yöneticileri ile yapılan toplantı gayet güzel ve yerinde ancak bizlerin de bu toplantılara davet edilmesi ve katılmamız gerekirdi. Kitap fuarı ve diğer bir çok açılış ile etkinliğe davet ediliyoruz oysaki bu gibi hayati önem taşıyan toplantılar daha önemli konular. Herkesin düşünceleri ile asgari müştereklerde buluşulup yol alınırsa çok daha başarılı olunur. Aksi takdirde, ‘ben yaptım oldu’ mantığı ve zorlamalarla bir yere varılmaz kaldı ki tüm bunlar için kaybedecek bir dakika bile zamanımız artık yok” dedi.

Çekmeköy’deki 38 kooperatif sitesinin yenilenmesi için dönüşüm aşamasında en az 1.000 dairelik rezerv alanı oluşturulması gerektiğini anlatan Ünal Bellek; “İdare, banka, arsa sahipleri ve yapımcı olmak üzere bu işin dört ayağı var. Çekmeköy askeri kışlasının bu gibi işler için kullanılması gerektiğini boşuna anlatmıyorduk. Yaklaşık 2 milyon metrekare inşaat alanı ile burası ranta teslim edildi. İlçe belediyemizin bu karar sürecinde yetkisi yoktu ama en azından itiraz edebilirdi” şeklinde konuştu.

Ünal Bellek, bu ay verdikleri bir diğer yazılı önergede ise deprem toplanma alanlarının olası depremlerde kullanılmak üzere WC, Duş, kanalizasyon mutfak, altyapı gibi hizmetlerinin şimdiden hazır edilmesini ve sadece 5 mahallede bulunan acil müdahale konteynerlerinin her mahalleye konuşlandırılmasını talep ettiklerini anlattı.

Reklamı Geç